Για την παραχώρηση της περιοχής «Λαρνάκι» στην εταιρεία IMERYS

Λιμενικό Ταμείο Νομού Φωκίδας

Ανακοίνωση

27/1/2022

Έχοντας υπόψη διάφορα παραπλανητικά τοπικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Λιμενική Επιτροπή οφείλει να διευκρινίσει τα εξής:

Όσον αφορά στην παραχώρηση της περιοχής «Λαρνάκι» στην εταιρεία IMERYS: η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου. Συνεπώς, δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη κανενός άλλου φορέα, πόσο μάλλον όταν αυτός δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να γνωμοδοτήσει. Η εταιρεία IMERYS αιτήθηκε έκταση περίπου 70 στρεμμάτων, με το ίδιο τοπογραφικό που την είχε αιτηθεί το 2011 και για την ίδια χρήση. Συνεκτιμώντας διάφορους παράγοντες, η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το αντίτιμο παραχώρησης κατά 100.000 Ευρώ.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός πως όλοι όσοι «ενδιαφέρονται» για αυτόν τον τόπο έσπευσαν να εκθέσουν τις απόψεις τους κατόπιν εορτής, ενώ όταν ήταν οι ίδιοι αρμόδιοι αυτό που κατάφεραν ήταν να εδραιώσουν τον όρο της «αποκλειστικής μεταλλευτικής χρήσης» στην περιοχή. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως εάν αλλάξουν οι χρήσεις γης και αν δεν ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι, παύει να ισχύει και η παραχώρηση.

Επιπλέον, παρασύρουν στην πολιτική τους σκοπιμότητα συγκεκριμένα μέλη του συλλόγου καταστηματαρχών επικαλούμενοι ανάλογη παραχώρηση στην Μήλο, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το «Λαρνάκι» ούτε σαν περιοχή παραχώρησης, αλλά ούτε και σαν χαρακτήρας εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα για τις παραχωρήσεις των καταστηματαρχών, το αντίτιμο είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ελλάδα. Τραγική ειρωνεία; αυτοί οι ίδιοι που επιθυμούν τώρα να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, ξεκίνησαν την διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών των καταστηματαρχών.

Η Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας έχει επιτελέσει έναν σχεδιασμό και μία μερική υλοποίηση ως προς τις διαδικασίες του λιμένα, το master plan και των έργων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Όλο αυτό θα αποδώσει καρπούς τα επόμενα χρόνια, εάν και εφόσον όσοι διαδέχονται τις Λιμενικές Επιτροπές επιμείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να θεωρούμε εχθρούς μας τα μεταλλεία ή το ΤΑΙΠΕΔ, που θα εκμεταλλευτεί τη μαρίνα μέσω ιδιώτη. Αυτά είναι δεδομένα χρόνων, τα οποία η εκάστοτε Λιμενική Επιτροπή οφείλει να διαχειρίζεται συνετά και προς όφελος της περιοχής, όχι σηκώνοντας το λάβαρο της επανάστασης.
Η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας είναι ένας διεκπεραιωτικός φορέας που αναφέρεται στο αρμόδιο Υπουργείο, με σκοπό τη σωστή διαχείριση και την προώθηση του ανάλογου αναπτυξιακού σχεδιασμού, με την εφαρμογή σαφών οδηγιών για τις παραχωρήσεις, τις εκπτώσεις αυτών λόγω ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, αλλά και τις πρόσφατες αυξήσεις των λιμενικών τελών.

Η Ιτέα υστερεί σε διαδικασίες έναντι άλλων λιμανιών και αυτό οφείλουμε να επιλύσουμε, προς όφελος πάντα του κοινού καλού και όχι των ατομικών συμφερόντων. Παράλληλα, είναι υποχρέωσή μας με τα όποια έσοδά μας, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών μας.

Εκ μέρους της Λιμενικής Επιτροπής του ΛΤΝΦ

Σοφία Αναγνωστάκου – Παυλοστάθη
Πρόεδρος