Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Μαρίνας Ιτέας από την «Diving Status – Fokis Development»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΛΤΝΦ

15/3/2022

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας από το ΤΑΙΠΕΔ, η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της μαρίνας Ιτέας είναι η «Diving Status – Fokis Development».

Μετά την αποχώρηση του «Ομίλου Κυριακούλη» ακολούθησαν συντονισμένες ενέργειες του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, κου Δημήτρη Πολίτη μετά από παρέμβαση του βουλευτή Ν. Φωκίδας, κου Ιωάννη Μπούγα, με σκοπό την άμεση επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Μετά την πρώτη αξιολόγηση και την πλήρωση των κριτηρίων συμμετοχής ακολουθεί η φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Η αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας του ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση των μαρινών και τουριστικών λιμένων του χαρτοφυλακίου του στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων με σημαντικό τοπικό αποτύπωμα και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης μέσω των σκαφών αναψυχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Ιτέας για περίοδο 40 ετών κατ’ ελάχιστο.

Η μαρίνα Ιτέας βρίσκεται στη θέση “Μαρίνα” του κόλπου της Ιτέας, εντός των ορίων του τέως Δήμου Ιτέας. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας καταλαμβάνει επιφάνεια της τάξεως των 26.000 τ.μ. και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού 146 σκαφών μικρού και μεσαίου μεγέθους. Προβλέπονται επίσης 60 θέσεις σκαφών στη χερσαία ζώνη. Η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας Ιτέας καλύπτει έκταση της τάξεως των 24.700 τ.μ. Σήμερα, η μαρίνα Ιτέας είναι λειτουργική και φιλοξενεί μικρό αριθμό σκαφών αναψυχής, ενώ εκτιμάται ότι η αξιοποίησή της θα αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, καθιστώντας την Ιτέα ως σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού.

Το προφίλ της Diving Status

H Diving Status, έχοντας πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας, ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1976 με σημαντική εστίαση στην παροχή υποθαλάσσιων εμπορικών καταδυτικών υπηρεσιών για τη ναυτιλία και τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εταιρεία έχει επενδύσει σε ισχυρό εξελιγμένο εξοπλισμό και εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης για την ανάπτυξη έμπειρων, καταρτισμένων ομάδων τεχνικών/δυτών και Ναυτικών Μηχανικών, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν υποβρύχιες υπηρεσίες σύμφωνα με τον IMO, το ADCI και το US NAVY. Η εταιρεία επεκτάθηκε στην Κύπρο (DIVING STATUS – Cyprus) και στην Μάλτα (DIVING STATUS – Malta) παρέχοντας υποβρύχιες υπηρεσίες σε κάθε πλοίο που διέρχεται τη Μεσόγειο & τη Μαύρη Θάλασσα.

Η εταιρεία είναι μέλος του HEMEXPO και του Endeavor NACE, ήταν υποψήφια από την Ευρωπαϊκή Ένωση 7 φορές, εγκρίθηκε από όλες τις εταιρείες IACS και λειτουργεί σύμφωνα με τα ISO 9001, 14001, 45001. Ο τομέας των υπηρεσιών της περιλαμβάνει τεχνικές υπηρεσίες, προϊόντα/προμήθειες και ναύλωση στόλου. H DIVING STATUS παρέχει συντήρηση σκάφους, επισκευές έλικα, εγκαταστάσεις/επισκευές ελλιμενισμού και υποβρύχιες δραστηριότητες (καθαρισμός σκάφους, στίλβωση έλικας, υποβρύχια επιθεώρηση, επιθεώρηση NDT, επισκευές πλοίων, υπηρεσίες υποβρύχιων λιμένων, υπηρεσίες ROV, μεταλλουργικές εργασίες).